Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

H συνειδητή επιλογή της άγνοιας

το παρακάτω κείμενο προσπαθώ να πιάσω τον μέσο άνθρωπο και να περιγράψω μια μέση κατάσταση.


Ο Σ γνωρίζει τη Σ και μετά από μερικά ραντεβού είναι πλέον ζευγάρι, τι καλύτερο, 2 27χρονοι με τις ζωές τους φτιαγμένες εκεί που τις θέλουν. Ως ενεργά άτομα φτιάχνουν μια ευχάριστη και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Και μετά από αρκετό καιρό, ας πούμε 3 μήνες έρχεται και η πρώτη επαφή χωρίς προφυλακτικό. Βέβαια έχουν προηγηθεί στοματικές πράξεις εκατέρωθεν. Και εδώ είναι η παγίδα που πέφτουμε, όλοι. Θεωρούμε το άλλο μισό καθαρό, υγιές Κι αν δεν είναι? Κι αν έχει μολυνθεί χωρίς να το ξέρει? Από τη τελευταία σχέση ας πούμε. Και εδώ μπαίνει ένα βουνό στη μέση. Ο καθένας μπαίνει σε ένα λούκι να σκεφτεί και να προτείνει στον άλλο να πάνε για εξετάσεις. Κάτι που είναι για το καλό και των 2 και της σχέσης τους από μερικά άτομα μπορεί να γίνει και αιτία τσακωμού. ''Για να μου λέει τώρα αυτός/η να πάμε για εξετάσεις γύρευε τι έχει κάνει και αισθάνεται τύψεις'. Μήπως είχε δίκιο μια διαφήμιση παλιά που έλεγε ''για να μου ζητά προφυλακτικό δε με αγαπάει''? Μήπως σε αυτό το λούκι πέφτουμε? Και είναι λούκι γιατί δε ξέρει πως θα το μεταφράσει αυτό ο άλλος και ας δεχτεί. Θεωρούμε ντε φάκτο ότι ο άλλος είναι υγιής και μετά από αρκετές επαφές έχουμε χάσει και τους όποιους ενδοιασμούς είχαμε. Πλέον το γουστάρουμε και λέμε και ''έλα ρε σε μένα θα τύχει? 1 στο εκατομμύριο''. Αυτή η πουτάνα η πιθανότητα όμως δε ξέρει κανείς ποια στιγμή θα θελήσει να επαληθευτεί. Εμείς βέβαια επαναπαυόμαστε σε αυτή. Και ρωτάω : είναι θέμα έλλειψης παιδείας? Έλλειψη πληροφόρησης? Το 2ο μάλλον όχι με τέτοιο όγκο πληροφοριών που έχουμε από παντού. Έλλειψη παιδείας όσο αναφορά την προληπτική ιατρική σίγουρα έχουμε ως λαός. Γιατί όμως φτάσαμε να το θεωρούμε ύποπτο και ταμπού? Και αυτό είναι το σημείο που θέλω να φτάσω. Μήπως ο συντητηρητισμός της εκκλησίας είναι μέρος του προβλήματος? Βελτιώνεται η κατάσταση άμα μπει σαν μάθημα στα σχολεία η σεξουαλική υγεία? Γιατί το αγνοούμε? Μέχρι πότε? Και στην τελική το προφυλακτικό το χρησιμοποιούμε σαν μέσο αντισύλληψης και όχι σαν μέσο προστασίας μας? Και γενικά πόσοι από εμάς κάνουμε τσεκ απ τακτικά?

Τα αποτελέσματα αυτής της άγνοιας είναι εδώ. Kαι συνδέονται και με την έλλειψη διαφημιστικής καμπάνιας.

8 σχόλια:

+poulia είπε...

Desa, τις περισσότερες φορές δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ "γυάλινου κλουβιού" και "πραγματικής- ελεύθερης ζωής".
Ίσως απλά να μην πρέπει να καταφεύγουμε σε ακρότητες.
Τι να σε πω... μην πηγαίνεις με κάθε τανακιπου και κάνε που και που καμιά εξέταση... ξέρω γω;
Το ξέρεις ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν με βασανίζει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Την βρήκα την άκρη μου
Π.Α.Ο.Κ.

takola είπε...

Έλλειψη παιδείας είναι. Απαράδεκτο να μην υπάρχει μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Σωστό μάθημα όμως, όχι με μαλακίες της εκκλησίας.

Επίσης στον προβληματισμό σου desa, o +poulia δίνει την απάντηση:
"μην πηγαίνεις με κάθε τανακιπου". Που σημαίνει ότι μόνο τα πουτανάκια είναι ύποπτα. Άρα αν της προτείνεις εξέταση θα σκεφτεί ότι τη θεωρείς τανακιπου...

ΠΑΟΚ

desa είπε...

ρε + είσαι εκτός τόπου και χρόνου. δε κάνω ατομική προσέγγιση αλλά κοινωνική. τι θα πει ''μη πας με πουτανάκια'' και πως λες ότι δε σε βασανίζει? δε σε βασανίζει τώρα, στο μέλλοον όμως?. καλά σου τη λέει ο τάκολα.

τάκολα δε ξέρω κατά πόσο ευθύνεται η εκκλησία για τη μη ύπαρξη του μαθήματος, και σε περίπτωση που μπει αν θα το περάσει από λογοκρισία. σε κάθε περίπτωση το υπουργείο παρα φταίει. και γενικώς από έλλειψη παιδείας άλλο τίποτα σε αυτή τη χώρα.

kikop80 είπε...

Kαλησπέρα και καλό μήνα desa!
Και το υπουργείο-πολιτεία φταίει αλλά και εκκλησία με τους πουριτανισμούς της!
Απαίδευτοι τελείως είμαστε!
Τόσο σοβαρά θέματα και τα έχουμε όπως λές ταμπού!
Δεν είναι δυνατόν!
Τα τανακιαπου αν παίρνουν προφυλάξεις μπορεί να είναι πιο ασφαλή από μια καθως πρέπει που τη μία της (πες τωρα) φορά δεν παίρνει!!
(και με την προϋπόθεση ότι και ο άλλος - εμεις βάζουμε πάντα σκουφάκι!)
Χαιρετώ!

+poulia είπε...

Κουφάλα Ντεσαγύ σου ανάστησα το μπλογκ!
Το γενικό νόημα από αυτά που είπα ήταν ότι είτε το θέλεις, είτε δεν το θέλεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΟΣΜΟ!!!
Γλυτώνεις από το aids. Δεν σου εγγυάται κανείς ότι δεν θα πάθεις κάτι χειρότερο.

Το τανακιπου το είπα ελαφρά τη καρδία επειδή ΣΗΜΕΡΑ το aids είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί! Αν παρεξηγηθήκανε οι ανασφαλείς (όπως λέει ο Χ) γυναίκες, το παίρνω πίσω. Αν και ξέρουν ότι τις συμπαθούμε ιδιαίτερα...

Αααα, πως την είδες ρε; Σε πόσα μπλογκ θα κάνεις την ίδια ανάρτηση;

Ντέσα, κάθε φορά βάζουμε καινούριο. Αυτό που το πλένεις είναι μεγάλη ματζιριά!!!

ΠΑΟΚ ΕΣΥ Γ@ΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.
ΠΑΟΚ ΕΙΣΑΙ!!!

takola είπε...

desa,
όλα κι όλα, μη με λες εμένα ότι "τη λέω" στον +poulia.
O +poulia είναι ο αγαπημένος μου μπλόγκερ. Και πολύ καλά μας το λέει ο άνθρωπος: Τα προφυλακτικά είναι μιας χρήσεως!

+poulia είπε...

Ρε, το "ο Σ γνωρίζει την Σ" σημαίνει κάτι; Άντε να χαθείς...

+poulia είπε...

Ρε μπας και θα γνωρίσω του χρόνου καμιά Σ που την Κύπρον;