Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

Τσουβάλιασμα

λογική του τσουβαλιάσματος δε μπορώ να τη καταλάβω. Είναι δέκα αλήτες που πουλάνε νοθευμένο πετρέλαιο θέρμανσης και η κυβέρνηση αντί να τους πιάσει και να τους χώσει μέσα επιβάλει έναν γελοίο φόρο, κάνει ίδιες τις τιμές και νομίζει ότι έλυσε το πρόβλημα. Αν ήθελε πραγματικά τους έβρισκε σε μια μέρα. Tέτοια παραδείγματα υπάρχουν άπειρα, λέγε με blogme.gr και τώρα ξαφνικά ανακαλύψαμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ανωνυμία στο διαδίκτυο, είναι απίστευτα ηλίθιοι όλοι τους, πραγματικά δε μπορούν να αφουγκραστούν τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Γι αυτό πρέπει να μας βρουν μπροστά τους.

"Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

* Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
* Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.

Συνεπώς,

* Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
* Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
* Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής)."


Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Το σπάνιο ακουστικό αρχειακό υλικό στην επόμενη ανάρτηση.

5 σχόλια:

_ST_ είπε...

σωστός ο Μπάμπης!!

desa είπε...

Βασικά και εγώ απο εσένα το είδα

_ST_ είπε...

Χαχα! ετσι είναι! και εγώ από τοZaphod
το είδα!

NY ANNA είπε...

Ούτε ήμουν ούτε και θα υπάρξω ποτέ υπέρ της λογοκρισίας. Με τίποτα! Αλλά να διευκρινίσουμε κάτι: άλλο το να λέμε εντελώς ελεύτερα τις γνώμες μας και να κάνουμε κάθε τύπου και μορφής διάλογο κι άλλο να καθόμαστε στο κομπιουτεράκι, να φουμάρουμε το τσιγαράκι κι επειδή δεν μας κάνει η φάτσα του άλλου, να βγάζουμε τα προσωπικά του στη φόρα, το με ποιον κοιμάται και κάθε πότε πλένεται! Γιατί διάβασα τις συγκεκριμένες σελίδες του press.gr κι έφριξα! Αυτό ήταν αλητεία του κερατά κι όχι ελεύθερη έκφραση. Μην τρελαθούμε κιόλας. Τώρα, αν το η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση, βρίσκει απ' αυτό ευκαιρία για να ψηφίσει ένα νόμο είναι άλλη μια γελοία υπόθεση που εντάσσεται στα πλαίσια του μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και όλα στο ίδιο καζάνι, που είναι κι αυτό επίσης αλητεία του κερατά, για να καλύψει άλλες "τρύπες" πουθ είναι και πιο επείγουσες. Και το ένα και το άλλο, αν με ρωτάς αποτελούν "κλασική περίπτωση βλάβης" και να δω πώς θα τη φτιάξουμε. Ζητάω κι εγώ κάτι βλακείες τώρα ε... Καλώς σε ξαναβρήκα μούτρο. (sorry για το χώρο ε;)

desa είπε...

Ασφαλώς και είναι έτσι, αλλά το τσουβάλιασμα δε καταλαβαίνω. Γιατί επειδή καποιοι έχουν κακές προθέσεις να με πάρει και εμένα η μπάλα? Με λίγα λόγια συμφωνούμε, για το χώρο δε πληρώνεις και νοίκι οπότε είναι όλος δικός σας.