Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Socιal Engineering for Social Revlotuion


Είναι γεγονός ότι στις πορείες δε πάμε. Μάλλον πολλοί έχουμε κουραστεί. Εδώ βρίσκεται και η παγίδα. Χρόνια έχω να δω εικόνες πορείας σε δελτία ειδήσεων, πάντα μα πάντα δείχνουν τα επεισόδια. Επίσης όλοι πλέον πιστεύουμε ότι δε θα καταφέρουμε τίποτα και στο τέλος θα γίνει το δικό τους. Με το να βλέπουμε τις πορείες από τη τηλεόραση, άρα τα επεισόδια μόνο, έχουμε γίνει η γενιά του καναπέ, για παράδειγμα πάρε την παγκόσμια blog
action day για το περιβάλλον. Κίνηση του καναπέ, εντελώς. Επειδή όλα έχουν έναν λόγο, είναι προφανές ότι τα δελτία δείχνουν τα επεισόδια για να σε αποκόψουν. Να σε απομακρύνουν από τις πορείες, να σε κάνουν να το σκεφτείς πολύ για να πας. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι ο άμεσος σκοπός τους το επιτυγχάνουν έμμεσα, κατά λάθος δηλαδή. Αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι ο κύριος στόχος τους. Οι πορείες μειώνονται σε όγκο κατά συνέπεια μειώνεται και η φωνή μας. βλέπεις τώρα εσύ τα επεισόδια και λες : <<σιγά μη ξαναπάω, αν ειναι να φάω καμιά αδέσποτη, ας κάτσω σπίτι μου, αφού δε θα αλλάξει τίποτα. Εγώ θα βγάλω το φίδι από τη τρύπα? >>. Στόχος επετεύχθη, γι αυτούς. Τα βλέπει ο πατέρας και λέει στη φοιτήτρια κόρη του << που θα πας τώρα, κάτσε εδώ να διαβάσεις. Δε βλέπεις τι γίνετε>>. Στον γιο του ίσως και να μη το λέει. Αυτός είναι άντρας δεν έχει πρόβλημα. Εδώ μπαίνουν κοινωνικά στερεότυπα, δάκτυλος της εκκλησίας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, για άλλο ποστ. Φτάνουμε να γινόμαστε φιλήσυχοι πολίτες αλλά όπως λέει και ο Λαζόπουλος ''οι φιλήσυχοι πολίτες αυτής της χώρας δεν άλλαξαν ποτέ την πορεία της''. Πιστεύουμε ότι στη χώρα μας επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, οι μισθοί ούτε για πλάκα δεν αγγίζουν τον μέσο όρο της Ευρώπης των 15, για την Ευρώπη των 25 απλά είμαστε κάπως καλύτερα από τις άλλες χώρες. Αλλά δεν κάνουμε και τίποτα για να το αλλάξουμε. Βλέπουμε την κοινωνική αδικία παντού γύρω μας αλλά ''σώπα εσύ, εσύ θα βγάλεις το φίδι από τη τρύπα''? Αυτό το φίδι ακόμα στην τρύπα είναι. Τα επεισόδια στις πορείες είναι άκρως κατανοητά για εμένα. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει ως θέαμα, αλλά όλη αυτή η κοινωνική αδικία γεννά την κοινωνική βία η οποία κάπου πρέπει να εκτονωθεί Αυτό το κάπου είναι στα σχολεία, στα γήπεδα και στις πορείες, εκεί δηλαδή που επικρατεί η μάζα. Και να σου πω και ένα παράδειγμα. Πέρσι έγινε πανικός με τις καταλήψεις σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Δεν άλλαξε κάτι. Ας υποθέσουμε ότι στην πρώτη πορεία κατέβαιναν 1.000.000 κόσμος. Δε θα άλλαζε κάτι? Ωραία την επόμενη Πέμπτη πάλι 1.000.000. Αρχίζουν να το σκέφτονται στην κυβέρνηση. Δεν αλλάζει στάση? Την επόμενη Πέμπτη 2.000.000. Δε μπορεί, τώρα θα αλλάξει στάση. Ούτε τώρα? Την επόμενη Πέμπτη 3.000.000. Δεν απέσυραν τον νόμο? Την επόμενη Πέμπτη 4.000.000. Αν δεν αποσύρει τον νόμο έχει πέσει χωρίς να το καταλάβει. Ξέρω, ξέρω, αυτά σε άλλη χώρα όχι εδώ. Είπαμε ''αφού δε θα αλλάξει τίποτα'' ''εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα?'' Και κάπως έτσι χάσαμε εμείς το παιχνίδι.

Οι αναρχικοί έγραφαν στους τοίχους της Καβάλας ''Εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία'' και έχουν απόλυτο δίκιο.

Τυπικό παράδειγμα 2 φοιτητών (βγαλμένο από το μυαλό μου, ίσως όμως και από τη ζωή την ίδια.) :
-Ρε
μαλλάκα θα πάμε στην πορεία?
-Ποια πορεία ρε, κανόνισα να πάμε για καφέ με την
Σούλλα, που σπουδάζει μηχανολλογία. Θα είναι και η φίλλη της η Μαρία με τα μεγάλα μπαλλκόνια, αυτή που σε αρέσει.
-Άντε ρε
μαλλάκα, εκείνη που κολυμπάει σαν δελλφίνι, μπράβο, λλες να έχω κανένα τυχερό? Ποιος τη γαμάει και τη πορεία τώρα.

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε, δυστυχώς Το ότι τα παιδιά τους δε θα μπορούν να σπουδάσουν είναι άλλο θέμα, που δεν απασχολεί το πάνω κεφάλι τους. Όταν όμως θα τους απασχολεί θα είναι πολύ αργά.

Δε σου λέω κάτι που δεν ξέρεις, κάτι που δεν έχεις σκεφτεί αλλά εγώ απλά ήθελα να το γράψω. Θέλω να βάλω ένα αστείο
βιντεάκι αλλά δεν ταιριάζει με το όλο ποστ. Θα το βάλω στο επόμενο. Κάτι σε αγωνιστικό μοτίβο για σήμερα, δηλαδή :







21 σχόλια:

aggelika είπε...

Δίκιο έχεις.. τα έχω σκεφτεί και εγώ αυτά κατά καιρούς.. Το βόλεμα τελικά είναι πολύ επικίνδυνο.. Στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις αλλά φτάνεις σε ένα σημείο που η νοοτροπία του καναπέ δεν σε αφήνει να αντιδράσεις.. Σαν παγίδα το βλέπω..

desa είπε...

Δε το βλέπεις σαν παγίδα. Είναι παγίδα.

zekia είπε...

σωστα αλλά και οι πορείες δεν είναι ο μοναδικός δρόμος αντίδρασης και διαμαρτυρίας....

desa είπε...

Συμφωνώ, μπορεί να μην είναι. Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλοι, αλλά και από αυτούς δεν έχουμε παραιτηθει?

Σοφία είπε...

Να σου πω. Εγώ όταν ήμουν φοιτήτρια πήγαινα σε όλες τις πορείες μαζί με τις φίλες μου. Και ούτε μου είχε πει ο πατέρας μου ποτέ να κάτσω σπίτι. Και τα κανάλια δεν ξέρω τι έδειχναν, γιατί δεν είχα τηλεόραση και συνεπώς δεν "ενημερωνόμουνα". Όλα στο χέρι μας είναι. Να δω 1 άνθρωπο που παραπονιέται για την αποβλάκωση των καναλιών να κλείσει τη ρημάδα την τηλεόραση και τι άλλο θέλω!

Όσο για την κυβέρνηση, σαφώς δεν την νοιάζει αν κατέβουν 1 ή 2 εκατομμύρια στις πορείες, αφού την ψήφο έτσι κι αλλιώς την παίρνει δαγκωτή.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

μπάμπη έχεις απόλυτο δίκιο!!
Εγω είχα γίνει έξαλλος το Μάρτιο του 2003 όταν σε όλα τα δελτία ειδήσεων έδειξε λίγους ναπετάν αυγά στο πρροξενείο της Αμερικής και δεν είπαν κουβέντα για τα 10.000 άτομα (νούμερο πρωτοφανη για την ΘΕσσαλονίκη του Φραπέ). Τότε είχα στείλει και email στο mega και αυτοί ανασκεύασαν το ρεπορτάζ την επομενη ημέρα!
Βασικά θέλει να σηκωθούμε απο τον καναπε! Απλά πράγματα!

desa είπε...

@sofia φαντάζομαι ότι εκεί στο UK τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε τέτοια θέματα.

@ST φαντάσου πόσοι έστειλαν e-mail και αναγκάστηκαν να αλλάξουν την είδηση. Απλά άθλιοι. Ένας θεό ςξέρει τι ψέματα μας λανσάρουν για ειδήσεις.

+poulia είπε...

Θεωρώ ότι όποιος βλέπει τον μπλογκόκοσμο ως κίνημα που μπορεί να διεκδικήσει κάτι, είναι της πλάκας. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μέρος που μπορεις να δεις γραμμένες τις θεωρίες σου.
Αν δεν σηκωθείς από τον καναπέ σου δεν θα κερδίσεις τίποτα.
Μισώ τον τρόπο ζωής μποστά στη nova, (τα πάντα -τάχα- είναι στο χέρι σου και τέτοιες μαλακίες).
2 λόγια για αυτούς που αγωνίστηκαν:
"Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες
και η ελευθερία χωρίς αίμα",
"Οι ήρωες περπατούν στα σκοτεινά"
ΥΓ. Θεωρώ υπερτιμημένο τον Λαζόπουλο...

kakkos17 είπε...

KALA RE PALIKARI DESA DEN MPORO NA PO KALITEXNEIS KAI AGONISTEIS, ALLA ISOS YPARXOUN ARKETOI, OPOTE LEO TO EXEIS PANE MIA VOLTA STO BLOG MOU KAI DES TO VIDEAKI POU ANARTISA. AS GINEIS AKOMA POIO DINAMIKOS.....

desa είπε...

@+πουλιά συμφωνώ σε όλα μέχρι το Υ.Γ. Ανεξάρτητα με το αν είναι υπερτιμημένος ή όχι αυτ΄απου λέει είναι σωστά.

@κακε απίστευτο βιντεάκι. Απλά απίστευτο.

Σοφία είπε...

Για ποια θέματα ακριβώς λέμε (για να σου απαντήσω συγκεκριμένα);

desa είπε...

Πορείες, διαμαρτυρίες, αντικειμενικότητα ΜΜΕ και άλλα συναφή.

doremi είπε...

tipota de tha allaxei.. pote.. giati? giati zeis sthn ellada.. k olo tha perimeneiw gia kapoion messia k olo ta paparia tous tha pairnw..pairneis..pairnei..pairnoume,...

zero είπε...

Που να τρεχουμε σε πορειες τωρα...
χαλαρα...

Σοφία είπε...

Κοίτα να δεις. Από πλευράς αντικειμενικότητας των MME, εδώ είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ακόμα και το κρατικό κανάλι (BBC) δεν καπελώνεται, και πολλές φορές μεταδίδει απίστευτα πράγματα (κατά της Κυβέρνησης).

Και στο θέμα των πορειών και των διαμαρτυριών είναι καλύτερα τα πράγματα, γιατί βασικά γίνονται σπάνια και χωρίς ξύλο αφού η αστυνομία είναι τύπος και υπογραμμός :-)))))

Γενικά εδώ κάνουν απεργίες μόνο κάτι σκληροπυρηνικοί αναρχο-αριστεροί και οι αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι, που ευτυχώς είναι πολύ λίγοι, λόγω ιδιωτικοποιήσεων. Οι φοιτητές δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν στους δρόμους.

desa είπε...

@zero έτσι δεν είναι? Δε το λέμε συχνά?

@sofia να σου πω την αλήθεια άλλη εντύπωση είχα. Ειδικά για τα ΜΜΕ. Αλλά για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις. Βρήκα το The Pelican Brief. Το παρείγγειλα και κάποια στιγμή θαπάω να το πάρω.

Σοφία είπε...

Στα αγγλικά το βρήκες ή στα ελληνικά;

kakkos17 είπε...

Desa ti to apistefto ides ,apla kalitexneisnkala den leo kalitexneis alla apo pou poia omada ton anedixe ?? xero ego more...... To palikaraki pantos pou protagonistei apo simera sto blog mou sigoura to anedixe o paok kai den tha mporouse para na einai kathe ora kai stigmi xenixti kao paok. Ante re desa trela paok paok paok = kakos17....

desa είπε...

@sofia στα ελληνικά από εκδόσεις bell όπως μου είπες οτί το βρήκες.

laxanaki είπε...

Σωστόςςςςςςςςς (το πέτυχα το σ???)

Unknown είπε...

ωχ-αδερφέ!!


το πρόβλημα για μένα ειναι πως μας έχουν φορτώσει πλέον τους περισσότερους
ανύπαρκτα προβλήματα, ψυχολογικά, άγχη, καταθλίψεις, μοναξιές που το μόνο που θέλεις είναι πράγματα που σε κάνουν να ξεχνιέσαι..ετσι δε θες να ακουσεις καν για τα πραγματικα προβλήματα. και γυρνάς στο
ωχ αδερφέ!!