Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Υπογραφές και μη υπογαφές


Άκουσα χθες στο ράδιο, ότι στη σύνοδο του Μπαλί για τις κλιματικές αλλαγές οι Η.Π.Α. και η Κίνα (και σήμερα στο in.gr και ο Καναδάς και η Ιαπωνία) αρνούνται να υπογράψουν τη σχετική συνθήκη. Αν δεν την υπογράψουν αυτοί που μολύνουν περισσότερο ποιοι θα την υπογράψουν? Αλλά και από αυτούς που θα την υπογράψουν πόσοι θα τη τηρήσουν? Η Ελλαδίτσα μας τι θα κάνει? Πως μπορεί μια σύνοδος να είναι επιτυχημένη, όταν μιλάνε ο επιστήμονες και οι μαλάκες οι πολιτικοί που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις δεν είναι εκεί. Θα πάνε όταν τελειώσουν οι επιστήμονες, γιατί δε γίνετε αλλιώς, έτσι τους υπαγορεύουν τα συμφέροντα που τους στήριξαν για να βγουν και να κυβερνήσουν. Και φυσικά αυτά τα συμφέροντα είναι κάθετα εναντίον στη μείωση των ρύπων, γιατί θα χάσουν λεφτά. Άρα που καταλήγουμε ? Στο ότι '' το χρήμα είναι ο μόνος τρομοκράτης''. Σα να λένε οι πολιτικοί ''ναι, ναι μιλήστε εσείς, πείτε τις μαλακίες σας και μετά θα έρθουμε και εμείς να κάνουμε το κομάτι μας''.

To χρηματιστήριο ρύπων ξέρεις τι είναι. Αν δε ξέρεις θα σου πω. Κάθησαν οι ηγέτες των χωρών και συμφώνησαν να εκπέμπουν ρύπους σε κάποιες ποσότητες, συγκεκριμένες κάθε χώρα, ανάλογα με το πόσο βιομηχανοποιημένες είναι και κάποιους άλλους παράγοντες. Οι χώρες που θα ξεπερνούσαν τα όρια θα πλήρωναν μεγάλα πρόστιμα στην Ευρωπαική Ένωση. Α, ξέχασα να σου πω οτι αυτό το χρηματιστήριο έγινε μεταξύ των ευρωπαικων χωρών, αν θυμάμαι καλά. Μια χώρα που εκπέμπει παραπάνω από όσα δικαιούται μπορεί να αγοράσει δικαιώματα από χώρες που εκπεμπουν λιγότερο από τα όριά τους ούτως ώστε να επέλθει μια ισσοροπία. Γι αυτό και λέγεται και χρηματιστήριο. Τι κάνει η Ελλαδίτσα μας σε αυτό το χρηματιστήριο? Πλησίαζε κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ τα όρια, δε θυμάμαι ποια χρονιά θα τα ξεπεράσει σύμφωνα με τη μελέτη που είχα διαβάσει 2 χρόνια πριν. Ίσως και να τα ξεπεράσαμε. Έτσι απλά, για την πλάκα μας. Δεν έγινε ποτέ καμιά μελέτη για να πιεστούν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, αλίμονο τώρα. Όσες από αυτές μείναν βέβαια, γιατί πολλές φύγανε βόρεια. Και ο κόσμος έμεινε χωρίς δουλειά αλλά η ανεργία μειώνεται σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μας, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο (it is another priest's holly book). Λέξεις όπως : ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια είναι παντελώς άγνωστες στη κυβέρνηση μιας χώρας που σφύζει από ηλιοφάνεια και έχει ένα σωρό βουνα που θα μπορούσαν να γίνουν αιολικά πάρκα. Για ρίξε μια μετιά εδώ. Τι βλέπεις στην κορυφή της σελίδας? Ανεμογεννήτριες στην επιφάνεια της θάλασσας κάπου στη Δανία. Έλα ρε μαλάκα τώρα τι ξέρουν αυτοί, ασε με να πάω στο περίπτερο με το αυτοκίνητο. Εμείς ξέρουμε, που χρησημοποιούμε αλόγιστα φυτοφάρμακα και λιπάσματα με αποτέλεσμα να μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Που τα δίκτυα υδροδότησης των πόλεων είναι παλιά και έχουν ένα κάρο απώλειες μέχρι να φτάσουν σπίτι μας. Που όταν φτάνουν το νερό είναι μολυσμένο από τα βαρέα μέταλλα, από τις παράνομες χωματερές, άλλη πικρή ιστορία αυτή. Κάπου είχα διαβάσει ότι θα πληρωνουμε 17 ευρώ πρόστιμο για κάθε κιλό στη Ε.Ε. Βάλε τώρα με το μυαλό σου πόσα, αν σκεφτείς ότι έχουμε περίπου 3000 παράνομες χωματερες. Και το υπουργείο εσωτερικών είχε ανακοινώσει πρόστιμα για τους δήμους που θα είχαν παράνομες χωματερες, αφού βέβαια μας προειδοποιήσε η Ε.Ε. Δηλαδή έπρεπε να μας το πουν αλλοι, αλλιώς... Αλλά και πάλι οι χωματερες φυσικά και υπάρχουν. Μιλάμε ακόμα σε αυτή τη χώρα για προστασία περιβάλλοντος? Δε μιλάμε για κανένα ρουσφέτι που είναι η ειδικότητα μας.
Στην περιοχή μου ξέρεις πώς ποτίζονται τα χωράφια? Πάει ο αγρότης, βάζει ένα πορτα στο αυλάκι που περνάει μπροστα από το χωράφι του, ανοίγει και μια άλλη πόρτα και έτσι το νερό έρχεται στο χωράφι του. Υπολογίζει ότι θα έχει τελειώσε σε κάαν 2ώρο και φεύγει. Όταν γυρνάει συνήθως έχει πλυμμηρήσει το χωράφι αλλά δε βαριέσαι. Δε κάνουν ένα υπόγειο δίκτυο που θα καταναλώνεται το 1/3 της ποσότητας που καταναλώνεται τώρα. Γιατί αυτό κοστίζει, δε κοιτάνε βέβαια που θα κάνουν απόσβεση σε λιγότερο από μια δεκαετία και το νερό τότε θα είναι ακόμα πιο πολύτιμο. Καρεκλοκένταυροι.

Πολλά έγραψα. H ifigeneia έγραψε ένα ωραίο ποστ για το μέλλον αυτού του πλανήτη.

Tώρα ας μιλήσουμε για μουσική. Είχα ανοίξει πριν λίγο καιρό τον φάκελο με τις διασκευές. Εδώ, οι metallica διασκευάζουν bob seger και το turn the page. Μια διασκευή τουλάχιστον ισάξια της αυθεντικής εκτέλεσης.





On a long and lonesome highway, east of Omaha
You can listen to the engine moanin' out his one long song
You can think about the woman or the girl you knew the night before
But your thoughts will soon be wandering, the way they always do
When you're ridin' sixteen hours and there's nothin' much to do
And you don't feel much like ridin', you just wish the trip was through

Here I am
On the road again
There I am
Up on the stage
Here I go
Playin' star again
There I go
Turn the page

So you walk into this restaurant, strung out from the road
And you feel the eyes upon you, as you're shakin' off the cold
You pretend it doesn't bother you, but you just want to explode
Most times you can't hear them talk, other times you can
All the same old cliches?
Is that a woman is it man?
And you always seem outnumbered, you don't dare make a stand
Make your stand

Here I am
On the road again
There I am
Up on the stage
Here I go
Playin' star again
There I go
Turn the page

Out there in the spotlight, you're a million miles away
Every ounce of energy, you try to give away
As the sweat pours out your body, like the music that you play
Later in the evening, as you lie awake in bed
With the echoes of the amplifiers ringin' in your head
You smoke the day's last cigarette, rememberin' what she said

Here I am
On the road again
There I am
Up on the stage
Here I go
Playin' star again
There I go
Turn the page

Here I am
On the road again
There I am
Up on the stage
Here I go
Playin' star again
There I go
There I go










7 σχόλια:

If...ιγένεια είπε...

Άντε να δούμε τι θα γίνει με το περιβάλλον..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

τι να δούμε?
Δες έξω από το παράθυρο....
Δεκέμβρης και είναι σαν να είναι άνοιξη... Το καλοκαίρι γινόμαστε Σαχαρα... τι να δούμε? Το μέλλον είναι τώρα..

zekia είπε...

μόλυνση ε? ρίξε μια ματιά κατευθυνόμενος απο δυτικά προς θεσσαλονίκη και αν καταφέρεις να δεις σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 χιλιομέτρου απο νέφος, τότε θα με πείσεις πως και η χώρα μας που υποθίτεται πως υπέγραψε, τηρεί τους όρους!!

ελπίζω ξαναλέω πως η γενιά μας έχει διαφορετικό τρόπο αντίληψης για το περιβάλλον..

desa είπε...

Ένας επιστήμονας είπε κάποτε : Να σώσουμε τον πλανήτη για τον 22ο αιώα, γιατί ο 21ος χάθηκε.

desa είπε...

zekia η γενιά μας θα είναι η πρώτη που θα νοιώσει τις άγριες συνέπειες αυτής της αλλαγής. Και φοβάμαι οτι μόνο τότε θα κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια αλλαγής των πραγμάτων.

NY ANNA είπε...

Λοιπόν, πριν από κάποια χρόνια, όταν ήμουν κι εγώ φοιτήτρια (ω, ναι!) είχα πλακωθεί μ' έναν καθηγητή που υπεραμυνόταν της χρησιμότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Του είχα πει λοιπόν πώς δεν μπορώ με τίποτα να πειστώ πως είναι δυνατόν 5 πανίσχυρες χώρες να κόπτονται για τα δικαιώματα και την πείνα των φτωχών και των Αφρικάνων και είχε γίνει το έλα να δεις και το κάτσε ν' ακούσεις (ζόρικη από τότε! - αλλά με πέρασε και μάλιστα με υψηλό βαθμό στο μάθημά του).
Το ίδιο θα σου πω και για τη Σύσκεψη στο Μπαλί. Σιγά μη νοιαστούν οι ΗΠΑ και η Κίνα (που καταπατούν ανερυθρίαστα τα ανθρώπινα δικαιώματα) για τον αέρα σου και τον αέρα μου. Βλέπεις, οι πάντες είτε νομίζουμε πως είμαστε αιώνιοι κι έτσι ενεργούμε είτε επειδή είμαστε "περαστικοί" δεν μας νοιάζει τι αφήνουμε πίσω μας. Ένα θα σου πω: νομίζεις πως δίνει σημασία ο Ελληνάρας που αδειάζει το τασάκι του αυτοκινήτου του μέσα στη μέση του δρόμου ή η τύπισσα που πάει στην παραλία κι αφήνει τα σκουπίδια της πίσω, γιατί βαριέται να κουνήσει τον κώλο της να τα πάει στον κάδο; Αυτά baby. Γιατί πάντα πίστευα λιγάκι και στο δόγμα Κένεντι: Μην κοιτάς μόνο τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις κι εσύ γι' αυτήν.
Κοίτα το τώρα και με πλανητική οπτική κι έχεις την απάντησή σου. Ας βάλουμε κι εμείς κανα χεράκι εν ολίγοις, γιατί άμα περιμένουμε από το Μπαλί...
(Ουφ, πάλι υπερπαραγωγή έγραψα. Αλλά είπαμε, δεν φταίω. Όταν μου δίνονται καλές αφορμές ανάβω και κορώνω!)

If...ιγένεια είπε...

Σε ευχαριστώ για την αναφορά σου..